De AEX-index sloot woensdag in de plus, terwijl andere voorname Europese indices terrein verloren.

Chipmachinefabrikant ASML bezorgde de Amsterdamse graadmeter een opsteker met de presentatie van beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers en zonnige vooruitzichten voor de komende maanden.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 407,45 punten en de MidKap-index van middelgrote fondsen ging 0,1 procent vooruit tot 645,04 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden beide 0,1 procent in, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot.

ASML (plus 7 procent) boekte in het vierde kwartaal een recordomzet van 1,85 miljard euro. Een jaar eerder bedroegen de opbrengsten 1 miljard euro. De nettowinst was met 481 miljoen euro ruim 60 procent hoger dan een jaar eerder.

Speciaalchemiebedrijf DSM zette de daling van dinsdag voort en stond met een min van 2,8 procent onderaan in de AEX. Het aandeel verloor woensdag al meer dan 10 procent aan waarde na publicatie van teleurstellende jaarcijfers.

Beter Bed leverde meer dan 5 procent in. De beddenverkoper had ook vorig kwartaal last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen en zag de omzet met 10 procent afnemen. Het bedrijf sluit zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux.

In Zürich zakte ABB 3,6 procent. Het Zweeds-Zwitserse energie- en automatiseringsbedrijf waarschuwde dat de winst in het vierde kwartaal gedrukt zal worden door reorganisatiekosten en kosten verbonden aan energieprojecten in de Noordzee.

PSA Peugeot Citroën klom in Parijs bijna 6 procent. Het Franse autoconcern is volgens de vakbond CGT van plan nog eens 1500 banen te schrappen in Frankrijk, bovenop de 11.200 Franse arbeidsplaatsen die al moeten verdwijnen. De verlieslijdende autobouwer kampt met een structurele overcapaciteit in zijn Franse fabrieken vanwege de zwakke Europese automarkt.

De euro was 1,3548 dollar waard in vergelijking met 1,3558 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 96,63 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 107,79 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl